Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Apák napja
június harmadik vasárnapja

apák napjaAz amerikai eredetû apák napja közel egyidõs az anyák napjával, s bár Magyarországon nem tudott gyökeret ereszteni, a világ számos országában egyenrangú társa a család többi tagjának ünnepével.

 
 

Az anyák napja eredeti elgondolása, hogy évente egyszer a templomban tisztelettel adóznak az anyáknak. Egy ilyen misén vett részt Sonora Dodd, amikor felöltött benne a gondolat, hogy az apákról is hasonló misén illene megemlékezni.

A szervezõmunkát követõen 1910. június 5-re, Sonora özvegyen maradt – és gyermekeit egyedül nevelõ – apja születésnapjára tûzék ki az elsõ ünnepet. Az idõpontot nem sikerült tartani, a csúszás miatt az esemény június harmadik vasárnapjára tolódott ki, ami ma is az ünnep egyik legelterjedtebb dátuma.

Az Egyesült Államokban az ünnep nem ér fel az anyák napja népszerûségéhez, de nem sokkal marad el mögötte. Magyarországon viszont szinte teljesen ismerten az apák napja, pedig már kétszer is megkísérelték a honosítását. A két világháború között egy gyermekszervezet, a Szívgárda igyekezett az ünnepet a magyar köztudatba átültetni, amelyet összekötöttek Szent József tiszteletével. A rendszerváltás után több próbálkozás is született, mindezidáig áttörõ eredmény nélkül. Aki mégis úgy érzi, az apáknak is kijár az ünneplés, június harmadik vasárnapján ne feledkezzen el róla!

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.